De jaren '60

<<Terug naar de jaren '50

Zonen van Roelf komen in het bedrijf

Begin jaren zestig kwamen de twee zonen van Roelf de Geeter, Harry en Henk, in het bedrijf. Ze kregen bepaald geen voorkeursbehandeling; ze moesten alle onderdelen van het bedrijf leren kennen, inclusief de smerige klusjes in de productie.

export_klein.jpg

Framebouw voor andere bedrijven

Framebouw voor andere bedrijven was een steeds belangrijker bedrijfsactiviteit geworden. Belangrijkste concurrenten van Mustang hierbij waren De Wilde uit Volendam en de Amsterdamse bedrijven Van Raam en Vrolijk De Groot. Mustang was in omvang de nummer 2 van Nederland. De concurrentiestrijd was fel. Soms ging het letterlijk om een dubbeltje; op deze manier kon er nauwelijks geld mee verdiend worden. De framebouwers kwamen diverse keren in Amsterdam bij elkaar om prijsafspraken te maken, maar de gemaakte afspraken werden daarna vrijwel meteen weer geschonden. Op de foto staan frames klaar voor verzending naar een grote Duitse grossier.

garantie_klein.jpg

Mustang opent een showroom

In 1962 opende Mustang in de voormalige ijsfabriek een showroom. Deze was bedoeld om de rijwielhandelaren te tonen wat de Mustang rijwielfabriek in huis had. Het betekende echter het einde van de goede relatie die Mustang had met de handelaren. Ze verdachten (overigens ten onrechte) Mustang van rechtstreekse verkooop aan particulieren en boycotten het bedrijf. De verkoop van complete fietsen aan winkels liep sterk terug.

Verkoop aan particulieren start

winkel_klein.jpg In 1968 besloten de ondernemers om rijwielen aan particulieren te gaan verkopen. Volgens de CBR-regels mocht dit niet, Mustang was immers een fabrikant. Daarom openden ze op naam van Henk de Geeter in de showroom een fietsenzaak met de naam ‘Asser Rijwielhuis Henk de Geeter’. Uiteraard waren daar de fietsen van Mustang te koop. De particuliere verkoop werd al snel erg succesvol en een deel van de fabriek werd omgebouwd en bij de winkel getrokken. De van oudsher toch al gespannen verhouding met het CBR werd er niet beter op.

stand_klein

Reclame en sponsoring

In de jaren '60 werd veel gedaan om de bekendheid verder te vergoten, zowel richting de fietsenhandel als particulieren. Advertenties, stands op beurzen en bij evenementen (zie foto links) en Mustang reed mee in de reclamecaravaan van de Ronde van Drenthe. Ook was Mustang enkele jaren sponsor van een jeugdwielerteam ('dikke banden team') bij de Jeugdtour van Assen.

wedstrijd2_klein

busje_klein

 

Lees verder: de jaren '70